Tallow Beach Villa

Location:
Byron Bay, NSW
 
Year:
2018

Built in a quiet cul-de-sac in the late 90s, the house backs onto a natural reserve (also a haven for koalas) and needed a refresh. Our desire was to create a barefoot sanctuary where we could reconnect with nature and leave feeling relaxed and inspired.

Not wanting to follow design styles from elsewhere, such as the Hamptons or Bali, the ambition was to respond to the spirit of place. Recognising the local landscape and lifestyle is unique, the design explores an elevated expression of coastal living.

The interiors have been sustainably designed with a neutral material colour palette of fresh whites, combined with sandy tones, pale greys and earthy textures, mirroring the landscape. The materials used are simple, honest and robust such as American Oak flooring, limed oak joinery, sisal carpet and blue stone crazy paving.

A courtyard was added to the front of the house as a device to create privacy from the street, framing views of the sky and gardens. By treating the landscaping as outdoor rooms, the house feels like a coastal oasis. Living areas have been re-ordered to open out to the courtyard and natural reserve at the rear. Long lines of sight have been established through the open plan living arrangement.

Furniture Featured
Cart ()
Close
item.title

Price:
Qty: +
Remove

Your cart is empty! Keep Shopping?

Total:
Shipping: